1- İşveren Markasının Başvuralara Etkisi
İşveren markasına yapılan yatırımın önemine dikkat çekmek için bu data ile başlamak istedim.
Seenit’in yaptığı çalışmaya göre; başvurudan önce şirketin işveren markasını araştıran çalışan sayısı 2021 yılında %50 iken, 2023 yılında %76 olmuş. Yıllar içerisinde adaylar için daha da önemli bir konu haline gelmiş durumda. O nedenle başvurmasını istediğimiz adaylara uygun içerikler ile işveren markası yatırımı yapmak stratejinin bir konusu olmalı diye düşünüyorum.
Bunun tam tersine baktığımızda ise Glassdoor’un yaptığı başka çalışmaya göre adayların %50’si “ücret artışı olsa bile kötü imaja sahip bir şirkette çalışmazdım” diyor. (40+ Stats For Companies to Keep In Mind for 2021)
2- Adayların Öncelikleri
Peki, “Adaylar ne bekliyor?” dediğimizde ise LinkedIn’in yaptığı araştırmanın datalarına bakabiliriz.
Tabii ki, ilk sırada ücret ve yan haklar bulunuyor. Ancak bunun için etki alanımız her zaman geniş olmayabilir. O nedenle daha esnek etki alanımız olabilecek diğer 4 maddeye odaklanalım istiyorum:
İş-yaşam dengesi
Esnek çalışma koşulları
Mesleki ilerleme
Yetenek gelişimi
Hali hazırda insan kaynakları ekiplerinin ve işe alım yapmak isteyen ekiplerin sıklıkla bu başlıkları önemsediğini görüyorum. Dolayısıyla genellikle elimizde malzeme oluyor. Adayların dikkatini çekmek için tek yapmamız gereken ise; oyun alanı çok geniş olan bu başlıklarda her faaliyetimizi anlatılabilir bir içeriğe dönüştürmek.
3- İşveren Markası Stratejisini Etkileyen Süreçler
Universum’un yaptığı çalışmaya göre, işveren markası stratejisini etkileyen insan kaynakları süreçlerinin 2019 ve 2023 yılları içerisindeki değişimi bu grafikte sunulmuş.
En büyük değişimin oryantasyon ve liderlik gelişim süreçlerinde olduğunu görüyoruz. Trendlere göre süreçlerininizi geliştirmek isterseniz bu iki süreci önceliklendirebilirsiniz.
4- Video İçerikler
Her bültende video içeriklere yer vermeye çalışıyorum ve video içeriklerin işveren markasındaki yerini çok önemsiyorum. Seenit’in yaptığı çalışmaya göre çalışanların %42’si için de video içerikler önemli yer tutuyor. Aynı çalışmada bu oranın 2021’e göre %60 artmış olduğu söyleniyor.
“Video içeriklerde ne anlatalım?” diye soracak olursanız ise şirket kültürü, liderlik ve günlük yaşam başlıklarını öne çıkarmışlar.
5- İşveren Markası ve Kuşaklar
Son olarak, LinkedIn’in kuşaklar arasındaki farkı gösterdiği bu çalışmayı da değinmek istiyorum.
Çalışan hedef kitleniz çoğunlukla Z kuşağını kapsıyorsa; şirket içi ilerleme, yeni yeteneklerin gelişimi ve farklılıklara kapsayıcılık konularını daha fazla öne çıkarabilirsiniz. Görünen o ki; Z kuşağı bu başlıkları X kuşağına göre çok daha fazla önemsiyor.
コメント